Pi este un computer cu o singură placă, ceea ce înseamnă că microprocesorul, memoria, antenele wireless și porturile sunt toate pe o singură placă de circuit. Cel pe care îl recomandăm noi este Raspberry Pi 4 (2 GB). Nu este suficient de rapid pentru munca serioasă, dar ceea ce face cu adevărat Pi special este versatilitatea sa. Software-ul Linux și pinii de intrare / ieșire de uz general (GPIO) expuși din partea de sus a plăcii facilitează conectarea comutatoarelor, senzorilor și luminilor, astfel încât amatorii să poată prototipa ieftin idei nebunești.
De asemenea, are o mufă audio pentru căști sau difuzoare, un port HDMI pentru video, Bluetooth pentru accesorii și suport pentru internet prin cablu și fără fir. Este capabil să navigheze ușor pe web, să proceseze text, să joace jocuri retro și să ruleze o varietate de programe de codificare atunci când este solicitat.
Raspberry Pi este realizat de Raspberry Pi Foundation, o organizație caritabilă din Regatul Unit care își propune să educe oamenii în informatică și să creeze un acces mai ușor la educația informatică.
Raspberry Pi a fost lansat în 2012 și au existat mai multe iterații și variante lansate de atunci. Originalul Pi avea un procesor single-core de 700 MHz și doar 256 MB RAM, iar cel mai recent model are un procesor quad-core cu o viteză de peste 1,5 GHz și 4 GB RAM. Prețul pentru Raspberry Pi a fost întotdeauna sub 100 USD (de obicei în jur de 35 USD), în special Pi Zero, care costă doar 5 USD.
În întreaga lume, oamenii folosesc Raspberry Pi pentru a învăța abilități de programare, a construi proiecte hardware, a face automatizări la domiciliu, a implementa clustere Kubernetes și Edge computing și chiar să le folosească în aplicații industriale.
Pe scurt, Raspberry Pi este un computer foarte ieftin care rulează Linux, dar oferă și un set de pini GPIO (intrare / ieșire de uz general), permițându-vă să controlați componentele electronice pentru calcul fizic și să explorați Internetul obiectelor (IoT).
În primul rând, orice copil care manifestă interes pentru partea de robotică sau partea de hardware a informaticii ar trebui să învețe Raspberry Pi. Fiind o placă deschisă, copilul are posibilitatea să vadă părțile componente și să înțeleagă cum e construit un calculator. Ba mai mult, poate chiar el să îl asambleze și să vină cu noi idei de construcții.
Pe de altă parte, dacă deja ți-ai propus să limitezi timpul petrecut de copilul tău în fața calculatorului, dar să îl înlocuiești tot cu ceva din zona IT-ului și care să rămână cel puțin la fel de interesant, un curs de Raspberry Pi ar putea fi o bună soluție.
Trebuie menționat însă aici că înainte să se apuce de construcții și experimente, copii trebuie să aibă câteva cunoștințe minime de Python. Tocmai de aceea, la Coding Hub, modulul de Raspberry Pi este precedat de un curs de programare Python (Vezi mai multe aici). Prin urmare, nu recomandăm acest curs copilașilor sub 8 ani, care nu știu încă să scrie și să citească.
Însă, fiecare copil care va parcurge un astfel de curs va înțelege atât partea software a industriei, prin învățarea limbajului de programare Phyton prin intermediul căruia controlăm Raspberry Pi, cât și partea de hardware, cu ajutorul plăcii Pi. Astfel, la sfârșitul anului, va ști care parte dintre cele două îi place mai mult și pe care și-ar dori să se specializeze. Dacă și-ar dori să programeze și să dezvolte programe sau mai degrabă partea de construcție și dezvoltare de dispozitive fizice.
Vrei să poți monitoriza dispozitivele din rețeaua ta? Ești îngrijorat de lipsa de conectivitate sau dorești o notificare rapidă când blogul sau site-ul tău este offline?Răspunsul este o soluție de monitorizare a rețelei. Cel mai popular dintre ele este instrumentul open source Nagios, care este ușor de instalat și configurat. După instalare, vei putea monitoriza timpul, vei putea vizualiza dispozitivelor din rețeaua ta, dar și multe altele. În mod tradițional, acest instrument este instalat pe Linux boxes, dar este probabil o risipă a unui computer desktop complet sau a unui server. Este însă o utilizare ideală pentru un Raspberry Pi!Tot ce trebuie să faci este să descarci imaginea discului Nagios și să o încarci pe cardul SD Pi. Pentru cele mai bune rezultate, utilizează un Raspberry Pi 2 sau o versiune ulterioară pentru acest proiect.
Vrei să afli cine intră pe proprietatea ta? Cine pătrunde în camera ta fără acordul tău? Singura modalitate de a găsi răspunsul la aceste întrebări este un fel de sistem de securitate. Cu modulul de cameră Raspberry Pi atașat sau o cameră web USB generică, poți construi un sistem de securitate de captare a mișcării.Este de reținut că vei avea nevoie de un card microSD de mare capacitate (sau un dispozitiv de stocare USB) pentru stocarea imaginilor de pe dispozitiv.
Acest proiect Raspberry Pi combină software-ul de mișcare cu uvccapture, un instrument pentru captarea filmărilor de pe camera web. Software-ul ffmpeg este, de asemenea, utilizat pentru a gestiona rata de biți și intervalul de timp. Odată ce totul funcționează, te vei putea aștepta ca sistemul să înceapă înregistrarea ori de câte ori este detectată mișcare. De asemenea, pot fi configurate alerte prin e-mail.
Ramele foto digitale de pus pe raft sunt atractive, chiar dacă sunt oarecum limitate în spațiu, spațiu de stocare și scop. Dacă ar putea face mai mult decât să afișeze fotografiile tale preferate de familie?Poți crea o ramă foto digitală care oferă mesaje inspiraționale alături de fotografii cu scene frumoase. Rezultatul va fi ceva foarte frumos și motivațional. Se folosește, în principal, un ecran tactil Raspberry Pi pentru acest proiect, dar orice ecran LCD compatibil ar trebui să fie potrivit.
În această vară, la Coding Hub, am desfășurat în premieră în România primul curs de Raspberry Pi destinat copiilor. Fiind ceva complet nou, părinții și copiii au fost la început sceptici. Însă, cei care au participat la curs au fost mai mult decât încântați. Atât de încântați, încât după primele zile și-au adus părinții să le prezinte ce au reușit să construiască
Împreună cu Cristi, trainerul lor, copii au învățat să realizeze diferite proiecte care îmbina cunoștințe de programare și electronică, folosind o placă de dezvoltare Raspberry Pi. Am pornit de la cunoștințe de electronica de bază: leduri, rezistență, tensiune, curent, tipuri de motoare, etc. și o scurtă introducere în limbjul de programare python. Folosind aceste cunoștințe am început să facem proiecte din ce în ce mai complexe. De la învârtirea unui motor, până la construirea unei mașini. De la aprinderea unui led până la afișare de text și realizarea animațiilor pe matrici de leduri, copii au participat activ cu idei ingenioase care au făcut proiectele mult mai interesante. Pentru o mai bună înțelegere a procesului am urmărit conexiunile dintre Raspberry Pi și modulele folosite cu ajutorul unui osciloscop.
La sfârșitul cursului, toți copiii și-a exprimat dorința de a începe din toamnă un nou modul de Raspberry Pi pentru a învăța să experimenteze și alte funcționalități.
Dacă ai vrea ca și copilul tău să învețe cum să folosească un Rapberry Pi și să descopere și partea de hardware a informaticii, înscrie-l din toamnă la curs aici. În cazul în care ai mai multe întrebări despre aceste dispozitive sau despre curs, poți oricând să ne contactezi la contact@coding-hub.ro sau la numărul de telefon 0743498994.
Te așteptăm la curs!