6 Sfaturi practice despre cum să asiguri siguranța online a copilului tău!

07 May 2021
6 Sfaturi practice despre cum să asiguri siguranța online a copilului tău!

Conform unui studiu al organizației Salvați Copii, procentajul copiilor care au declarat că au fost hărțuiți în mediul online a crescut la 42% în 2021. Acest lucru înseamnă că aproximativ jumătate dintre copii au trecut print-un astfel de episod, care poate avea efecte profunde asupra dezvoltării lor. Același studiu a constatat că numărul copiilor care sunt activi zilnic pe rețelele de socializare a crescut la 90%, iar timpul mediu petrecut este în medie de 4 ore.

Discuțiile noastre zilnice cu copiii ne-au făcut să realizăm că acestea nu sunt doar niște date statistice, ci evenimente cu care copiii noștri se întâlnesc frecvent. Am hotărât prin urmare introducerea unui modul de Siguranță în online la absolut toate grupele, indiferent de specializare sau vârstă.

E un angajament pe care noi, ca școală de IT, am luat-o pentru a învăța copiii cum să reacționeze într-o astfel de situație. Pe lângă ce facem noi cu copiii la cursuri, ți-am pregătit și ție un mic ghid despre cum ai putea să mărești siguranța în online a copilului tău și despre cum să vorbești cu el despre asta.

Așadar, iată câteva sfaturi de siguranță online pe care copiii trebuie să le urmeze atunci când sunt în online și pe care le poți face tu concret, ca părinte:

1. Discută deschis cu copilul tău despre siguranța în online. 

Petrece timp așezat lângă copilul tău în timp ce este online și învață-l cum să fie în siguranță și ce site-uri web sunt potrivite. Copilul va ști că siguranța online este importantă pentru tine, deoarece ți-ai făcut timp să-l înveți. În cele din urmă, îl poți lăsa să o facă singur, atunci când va fi pregătit. Dacă are o relație bună cu tine, va fi mai predispus să vină să spună atunci când i se întâmplă ceva negativ online.

2. Instalează filtre bune.

Există aplicații sau programe create special pentru a controla activitatea copilului tău în mediu online. Filtrează tot ce nu este ok, astfel încât copilul tău să se poată bucura de ceea ce e minunat pe internet! Găsește un filtru de internet care să răspundă nevoilor familiei tale. După ce îl instalezi pe computer, asigură-te că intri în setări și reglezi comenzile parentale pentru a se potrivi cu nivelul de securitate pe care îl consideri potrivit pentru familia ta.

Dacă ți se pare că un astfel de software pare să îi îngrădească din libertăți, va trebui să te concentrezi mai mult pe relația de încredere dintre tine și el. Învață-l să te întrebe înainte să instaleze un nou joc, aplicație sau program pe dispozitivele sale. Petrece timp  cu el în care să îți arate ce mai e nou în mediul online, ce preocupări are și ce temeri are. Astfel vei rămâne și tu conectat cu ultimele noutăți, dar mai important, vei ști ce face copilul tău, care sunt pasiunile lui, dar și cu ce probleme se confruntă.

3. Creează o ZONĂ SIGURĂ.

O altă soluție în cazul în care nu vrei să instalezi filtre sau aplicații speciale de supraveghere este să te asiguri că laptopul sau computerul se află într-un loc foarte vizibil din casă. Evită locurile în care copiii pot închide ușile și pot fi singuri. Bucătăria sau sufrageria sunt locuri bune. Copiii au mai puține șanse să se strecoare pe site-uri nepotrivite dacă știu că cineva ar putea trece în orice moment și să vadă. Filtrele sunt esențiale și excelente, dar nu sunt fără cusur. Fii deosebit de atent cu tabletele și dispozitivele mai mici care pot fi transportate și scoase din aria ta vizuală. Fii conștient în permanență de locul unde se află copiii tăi atunci când sunt online.

4. Confidențialitatea.

Prima regulă în cea ce privește confidențialitatea în mediul online este să îți înveți copilul să reacționeze în mediul online la fel cum ar reacția în offline. Dacă cineva pe strada i-ar cere numărul de telefon, numele sau adresa de telefon, i le-ar oferi? Probabil că nu. Același lucru se aplică și în mediul online. Învață-l pe copil să nu ofere nimănui datele sale de contact, cu excepția cazului în care știi și tu despre asta.

5. Stinge și spune.

Învață-l pe copil cum să oprească ecranul imediat dacă vede ceva rău și să te cheme. Dacă se întâmplă acest lucru, laudă-ți copilul pentru că ți-a spus și apoi vorbește despre ce s-a întâmplat și despre cum să-l eviți în viitor, dacă este posibil.

6. Comportament online adecvat.

În cazul copiilor mai mari, este important să știe cum să răspundă la e-mailuri, mesaje text sau mesaje neadecvate. Este mai bine să sfătuiești copilul să nu răspundă la grosolănie sau agresiune cibernetică, ci doar să șteargă textele sau e-mailurile nedorite. Nu ar trebui niciodată să trimită mesaje text sau să posteze ceva online pe care nu se simte confortabil să le spună față în față. Un alt lucru important de reținut este că o dată ce a publicat ceva online, va fi foarte greu să fie șters 100%. Prin urmare, învață-l pe copil să se gândească de două ori înainte să posteze ceva pe rețelele de socializare.

Mai important decât orice, petrece timp cu copilul tău și arată-i ce faci tu pentru a fi în siguranță.

Iată o listă pe scurt:

  • Nu postezi pe rețelele de socializare datele tale personale.
  • Nu dai click pe link-uri ciudate.
  • Nu deschizi e-mailurile suspecte.
  • Nu deschizi atașamente primite fără înștiințare prealabilă.
  • Nu introduci în calculator stick-uri găsite pe stradă. Ar putea conține un virus.
  • Nu răspunzi la mesaje de la necunoscuți pe social media.
  • Dai block și report atunci când primești mesaje care conțin materiale nepotrivite.
  • Ai instalat în permanență un anti-virus pe calculator.
  • Nu faci plăți/nu introduci datele bancare pe magazine online necunoscute.

Acestea sunt sfaturile noastre pentru a crește siguranța în online al copilului tău. Așa cum îți spuneam la început, pe lângă programare, grafică sau robotică, la Coding Hub punem accent deosebit pe subiectul siguranței pe internet. Astfel că din toamnă începem noi grupe de 3-6 ani, 7-12 ani și 13-15 ani, iar modului Siguranță online este obligatoriu.

Dacă îți dorești ca și copilul tău să învețe de la profesioniști cum să fie în siguranță pe internet, îl așteptăm la curs! Înscrie-l aici!