Minecraft este cel mai vândut joc video din toate timpurile. După aproape un deceniu de la prima lansare, acesta continuă să fie unul dintre cele mai populare jocuri, în special în rândul copiilor. Dar mulți părinți nu prea înțeleg ce înseamnă jocul, ce pericole ar putea apărea și cât timp ar trebui să-și lase copiii să se joace.
Creat de Mojang în 2011, Minecraft este considerat unul dintre cele mai influente jocuri din toate timpurile, cu milioane de jucători, jocuri spin-off și chiar o convenție anuală. Dar, într-o lume în care jocurile video sunt parte integrantă din viața de zi cu zi, cum poți fi sigur că, copilul tău se joacă în siguranță Minecraft?
Acest ghid informativ va expune tot ce trebuie să știți despre jocul video, astfel încât să puteți avea încredere că știți exact ce face copilul dvs. online și că este în siguranță și se distrează, fie pe cont propriu, fie cu prietenii online.
În timp ce majoritatea jocurilor video au un fel de complot sau chiar un obiectiv, cum ar fi salvarea unei prințese în Mario, înfrângerea „băieților răi” sau chiar conducerea unei ferme în jocuri mai pașnice precum Stardew Valley, Minecraft este unic prin faptul că nu are un complot.
În loc să ofere jucătorului orice fel de prompt, cum ar fi „du-te la această locație” sau „găsește asta”, jocul nu oferă deloc instrucțiuni și, în schimb, îți permite să-ți dai seama ce vrei să faci în lumea sa.
Cunoscut ca un „joc sandbox”, Minecraft permite libertatea creativă completă a jucătorului. Întreaga lume a Minecraft este alcătuită în întregime din blocuri 3D 1 × 1, inclusiv blocuri de iarbă care alcătuiesc solul, blocuri de trunchi care sunt stivuite pentru a forma copaci și chiar blocuri de apă care se varsă în râuri și oceane.
Aceste blocuri pot fi sparte și ridicate de către jucător, care le poate reloca apoi în întreaga lume pentru a construi case, castele sau alte structuri. De aici provine aspectul „minerit”, inclusiv extragerea literală a fierului, aurului și cărbunelui.
Nu există nicio poveste sau obiectiv în Minecraft. Copiii sunt lăsați în întregime pe propriile dispozitive cu propriile idei. Indiferent dacă alegeți să creați o mică gospodărie pentru fermă și să faceți comerț cu sătenii (personaje controlate de computer care locuiesc în această lume) sau să construiți cea mai mare structură pe care o puteți face.
Jocul este în sine o experiență de supraviețuire, caracterul tău având o bară de sănătate de bază, care poate suferi daune în urma căderii, fiind atacat de dușmani generați aleatoriu sau chiar uitând să mănânce.
Vă mențineți bara de sănătate conștientă de împrejurimile dvs., consumând alimente (inclusiv mere din copaci, legume pe care le-ați cultivat din semințe, alimente pe care le-ați făcut din grâu sau chiar carne de la animalele pe care le întâlniți în mediu).
De obicei, alegerile făcute de jucători sunt între creativitate și supraviețuire. Unii copii aleg să ignore elementele de supraviețuire ale jocului (care pot fi controlate prin setările jocului, cum ar fi oprirea inamicilor și bara de sănătate) și pur și simplu folosesc jocul pentru a construi lucruri.
Este posibil să fi văzut imagini online cu structuri gigantice create în joc, cum ar fi recreații de obiective turistice celebre sau setări fictive, sau chiar desene pur și simplu din imaginația constructorului.
Cu toate acestea, alți copii aleg să se concentreze asupra elementelor de supraviețuire ale jocului. Acesta este de obicei traseul ales de majoritatea jucătorilor care încep, folosind materialele găsite în zona în care sunt puse pentru a construi un adăpost înainte de prima toamnă.
Site-ul oficial Minecraft are un ghid util „Cum să” pentru a începe un joc în Minecraft pentru începători.
Minecraft este de obicei recomandat pentru vârsta de 8 ani și peste, fiind un joc care nu este prea violent sau chiar atât de dificil de învățat. De fapt, pentru mulți copii, a fost una dintre primele lor experiențe de jocuri video online.
În timp ce nu vi se solicită dovada vârstei atunci când creați un cont, vi se solicită ziua de naștere însă. Dacă jocul înregistrează că ai sub 13 ani, anumite elemente sunt blocate, inclusiv efectuarea de achiziții în joc.
Cu toate acestea, este foarte ușor pentru un copil să fie conștient de aceste restricții și să aleagă să introducă un an de naștere care să le permită accesul complet la toate caracteristicile.
Există anumite setări care pot fi controlate pentru a crea o experiență cu care să vă simțiți confortabil pentru copilul dvs., inclusiv schimbarea dificultății pentru a opri generarea de monștri în lume și chiar oprirea barei de sănătate care vă împiedică să muriți.
A-i permite copilului dvs. să joace jocuri video fără supraveghere este un lucru pe care pe mulți părinți îi îngrijorează, mai ales dacă nu sunteți familiarizat cu jocul. Acest lucru este de înțeles, evaluările jocului nefiind specifice cu privire la cât de violent este jocul.
Cu toate acestea, Minecraft este adecvat pentru copii, atât în ceea ce privește designul vizual, cât și prin modul său de joc, chiar și monștrii fiind mai drăguți decât înfricoșători.
Lupta din cadrul jocului este foarte simplă, daunele fiind scoase din bara de sănătate dacă sunteți lovit de un monstru sau de arma lor (și invers dacă atacați un monstru). Dacă alegeți să luptați, inimile apar în jurul monstrului pentru a arăta că sunt suferite daune, în loc de răni vizibile sau sânge.
Singurul element cu adevărat „înfricoșător” al jocului ar putea fi, fără îndoială, noaptea și sunetul monștrilor nevăzuti (cu zombi care fac gemete stereotipe și schelete zgomotoase), dar acest lucru poate fi ușor rezolvat prin eliminarea sunetului monștrilor în setări.
În cele din urmă, fiecare copil are limite diferite și găsește diferite lucruri provocatoare sau înfricoșătoare. În timp ce Minecraft nu este considerat cu adevărat înfricoșător sau excesiv de violent, totuși cunoașteți limitele copilului dvs. mai bine decât oricine și ar trebui să puteți face o presupunere educată cu privire la faptul dacă copilul dvs. ar găsi Minecraft prea înfricoșător sau provocator.
Dacă încă nu sunteți sigur, încercați să jucați Minecraft chiar dvs. sau să fiți alături de copilul dvs. atunci când se joacă și să vedeți cum reacționează la joc.
La fel ca în majoritatea jocurilor video, trebuie să cumpărați Minecraft pentru a putea juca. Unul dintre lucrurile minunate despre Minecraft este că este multiplatformă, ceea ce înseamnă că este disponibil pentru a juca atât pe computerul de acasă, cât și pe console de jocuri, telefoane, tablete și chiar pe TV.
Veți alege pe ce platformă doriți să jucați Minecraft, care vă va conduce apoi la ecranul de achiziție specific pentru acea versiune de Minecraft.
Prețul Minecraft depinde de platforma pe care o achiziționați, unele costând mai mult decât altele și anumite platforme având mai multe versiuni disponibile.
Jocul de bază este în esență același în majoritatea edițiilor, anumite elemente fiind diferite în funcție de sistem.
După ce ați cumpărat Minecraft, puteți juca jocul fără cheltuieli suplimentare obligatorii, cum ar fi orice fel de taxe de abonament sau costuri ascunse. Cu toate acestea, există anumite funcții suplimentare care pot fi achiziționate:
Violența jocurilor video este o grijă obișnuită pentru părinți și, deși nu s-a dovedit a fi o cauză directă a violenței din viața reală, există totuși anumite lucruri care vă pot preocupa cu privire la ceea ce vede copilul dumneavoastră și la care participă când sunt jocuri de noroc.
Anumite jocuri video precum Doom și alte shoot-em-up-uri populare pot implica mult sânge și violență care ar putea deranja copiii de o anumită vârstă.
Cu toate acestea, în timp ce Minecraft are anumite elemente de violență ușoară, este extrem de blând și de desen animat în stilul său. Monștrii care apar sunt învinși cu ușurință prin săbii, arcuri și săgeți, dispar într-o pufă de fum odată „uciși”, singurele indicii către sânge fiind inimile roșii care se desprind atunci când sunt lovite.
Nivelul de violență din Minecraft este opțional și se modifică ușor în setări, nivelul de dificultate dictând câți monștri generează în lume.
Dacă nu doriți să apară monștri sau dușmani în jocul dvs., pur și simplu setați dificultatea la „Pașnică”.
Cu toate acestea, chiar și fără monștri, există încă modalități de a ucide în joc. Săbiile care leagă personaje care nu pot fi jucate, cum ar fi sătenii și comercianții, le pot ucide (deși fără recompensă), iar animalele, cum ar fi oile și găinile, pot fi atacate pentru carne, lână și pene, care fac instrumente importante de artizanat.
Cu toate acestea, nu trebuie să ucizi nimic în joc, deoarece carnea nu este o resursă necesară pentru a-ți recâștiga sănătatea, pentru că există o mulțime de alimente alternative, cum ar fi morcovi, pâine și cartofi, pe care personajul tău să le gătească și să le mănânce.
Minecraft este adesea apreciat ca fiind incredibil de educațional, dar oare este adevărat acest lucru și Minecraft te poate face mai inteligent?
Datorită gamei sale de elemente, inclusiv modul de supraviețuire și modul creativ, puteți adapta experiența jocului dvs. pentru a-l face mai rezolvator de probleme sau mai creativ.
Iată câteva moduri prin care Minecraft poate ajuta copiii:
În timp ce jocul de bază Minecraft este de obicei un joc pentru un singur jucător, acesta are multiplayer. Acest lucru poate fi local (cum ar fi, jucând alături de un computer sau consolă din apropiere) sau de mare anvergură (jucătorii din întreaga lume putând juca simultan).
Când se alătură unui server multiplayer, Minecraft va afișa un disclaimer care îi spune copilului că poate fi expus la camere de chat deschise care nu au fost evaluate (și, prin urmare, conțin limbaj sau conținut adecvat pentru toate vârstele). Prin intermediul Minecraft, jucătorii pot comunica doar printr-un chat text, alte aplicații precum Skype sau Discord pot permite copilului dvs. să vorbească în mod audibil cu prietenii.
Multiplayer este singurul mod în care cineva poate vorbi cu copilul tău prin Minecraft, deci nu ar trebui să fii preocupat de siguranța lor dacă joacă un joc solo.
Site-ul oficial Minecraft are un ghid util pentru siguranța online atunci când utilizați Minecraft, pe care ar trebui să îl verificați dacă nu sunteți încă sigur dacă îi permiteți copilului dvs. să se joace pe serverele multiplayer.
În timp ce petrece timp online sau joacă jocuri nu este neapărat un lucru rău, părinții ar trebui să fie conștienți de cât timp petrece copilul lor online, comparativ cu timpul petrecut afară sau chiar doar să se angajeze în ceva care nu este pe un ecran (cum ar fi o carte, un joc de masă sau luptă cu frații lor).
Unii profesioniști recomandă copiilor anumite perioade de timp pe care să le petreacă pe ecrane, recomandând copiilor cu vârsta de cel puțin 12 ani să aibă maximum 2 ore pe zi.
Cu toate acestea, acest lucru este mai ușor de spus decât de făcut în lumea digitală de astăzi, iar copilului tău i-ar putea fi greu să nu se angajeze în ceva în care prietenii lui își petrec tot timpul. În acest caz, ar putea fi bine să vă adaptați cantitatea de timp în jurul propriului copil.
Prea mult din orice este rău, așa că fiți atenți la cât timp petrece copilul pe zi pentru jocuri video, comparativ cu alte activități. Asigurați-vă că participă la suficiente activități non-ecran, cum ar fi scoaterea lor la plimbări, încurajându-i să participe la activități extracurriculare în școală și în afara ei (cum ar fi fotbal, dans sau activități mai creative, lecții de artă sau muzică).
Posibilitățile a ceea ce poți construi în Minecraft sunt literalmente nelimitate și, chiar dacă construirea lucrurilor din cuburi 1 × 1 poate face să pară că ai putea construi doar o casă foarte pătrată, adulții și copiii au reușit să creeze lucruri incredibil de complexe și uneori pe deplin operaționale.
Dacă sunteți în continuare blocați pentru idei despre ce să construiți, există, de asemenea, site-uri web întregi dedicate schimbului de planuri și imagini ale creațiilor Minecraft ale altor persoane, care sunt relativ simplu de construit.
Fie că doriți să construiți un stejar antic cu aspect realist pentru a vă completa grădina, o mașină de pus în garaj sau chiar să vă recreați personajul preferat sub formă de bloc, toate sunt la un click distanță.
Acum că aveți o idee despre ce trebuie să știe părinții despre Minecraft, de ce să nu vă gândiți să duceți mai departe pasiunea copilului dumneavoastră? La Coding Hub organizăm tabere în timpul vacanței de vară pentru copiii interesați de subiecte de tehnologie. Aruncați o privire la tabăra noastră Minecraft de aici.