Ce este un Raspberry Pi și cum se folosește

25 May 2021
Ce este un Raspberry Pi și cum se folosește

Ce este Raspberry Pi?

Pi este un computer cu o singură placă, ceea ce înseamnă că microprocesorul, memoria, antenele wireless și porturile sunt toate pe o singură placă de circuit. Cel pe care îl recomandăm pentru majoritatea oamenilor este Raspberry Pi 4 (2 GB). Nu este suficient de rapid pentru munca serioasă, dar ceea ce face cu adevărat Pi special este versatilitatea sa. Software-ul Linux și pinii de intrare / ieșire de uz general (GPIO) expuși din partea de sus a plăcii facilitează conectarea comutatoarelor, senzorilor și luminilor, astfel încât amatorii să poată prototipa ieftin idei nebunești. De asemenea, are o mufă audio pentru căști sau difuzoare, un port HDMI pentru video, Bluetooth pentru accesorii și suport pentru internet prin cablu și fără fir. Este capabil să navigheze ușor pe web, să proceseze text, să joace jocuri retro și să ruleze o varietate de programe de codificare atunci când este solicitat.

Raspberry Pi este realizat de Raspberry Pi Foundation, o organizație caritabilă din Regatul Unit care își propune să educe oamenii în informatică și să creeze un acces mai ușor la educația informatică.

Raspberry Pi a fost lansat în 2012 și au existat mai multe iterații și variante lansate de atunci. Originalul Pi avea un procesor single-core de 700 MHz și doar 256 MB RAM, iar cel mai recent model are un procesor quad-core cu o viteză de peste 1,5 GHz și 4 GB RAM. Prețul pentru Raspberry Pi a fost întotdeauna sub 100 USD (de obicei în jur de 35 USD), în special Pi Zero, care costă doar 5 USD.

În întreaga lume, oamenii folosesc Raspberry Pi pentru a învăța abilități de programare, a construi proiecte hardware, a face automatizări la domiciliu, a implementa clustere Kubernetes și Edge computing și chiar să le folosească în aplicații industriale.

Pe scurt, Raspberry Pi este un computer foarte ieftin care rulează Linux, dar oferă și un set de pini GPIO (intrare / ieșire de uz general), permițându-vă să controlați componentele electronice pentru calcul fizic și să explorați Internetul obiectelor (IoT).

Ce modele Raspberry Pi au fost lansate?

Au existat multe generații ale liniei Raspberry Pi: de la Pi 1 la 4 și chiar un Pi 400. În general, a existat un model A și un model B în majoritatea generațiilor. Modelul A a fost o variantă mai puțin costisitoare și tinde să aibă RAM redusă și mai puține porturi (cum ar fi USB și Ethernet). Pi Zero este un spinoff al generației originale (Pi 1), făcut și mai mic și mai ieftin. Iată gama de până acum:

 • Pi 1 Model B (2012)
 • Pi 1 Model A (2013)
 • Pi 1 Model B + (2014)
 • Pi 1 Model A + (2014)
 • Pi 2 Model B (2015)
 • Pi Zero (2015)
 • Pi 3 Model B (2016)
 • Pi Zero W (2017)
 • Pi 3 Model B + (2018)
 • Pi 3 Model A + (2019)
 • Pi 4 Model A (2019)
 • Pi 4 Model B (2020)
 • Pi 400 (2021)

Acum poate că vă întrebați ce putem face cu un Raspberry Pi, așa că am decis să detaliem 3 proiecte simplu de făcut cu un Pi. Iată-le:

1. Construiți un instrument de monitorizare a rețelei

Vreți să puteți monitoriza dispozitivele din rețeaua dvs.? Sunteți îngrijorat de lipsa de conectivitate sau doriți o notificare rapidă când blogul sau site-ul dvs. este offline?

Răspunsul este o soluție de monitorizare a rețelei. În timp ce sunt disponibile mai multe, cel mai popular este instrumentul open source Nagios, care este ușor de instalat și configurat. Cu aceasta instalată, puteți monitoriza timpul, puteți vedea o vizualizare a dispozitivelor din rețeaua dvs. și multe altele.

În mod tradițional, a fost instalat pe Linux boxes, dar este într-adevăr o risipă a unui computer desktop complet sau a unui server. Cu toate acestea, este o utilizare ideală pentru un Raspberry Pi!

Tot ce trebuie să faceți este să descărcați imaginea discului Nagios și să o blocați pe cardul SD Pi. Pentru cele mai bune rezultate, utilizați un Raspberry Pi 2 sau o versiune ulterioară pentru acest proiect.

2. Construiți un sistem de securitate Motion Capture

Vreți să aflați cine intră pe proprietatea dvs.? Cine crede că poate pătrunde în camera dvs.?

Singura modalitate de a găsi răspunsul la aceste întrebări este un fel de sistem de securitate. Cu modulul de cameră Raspberry Pi atașat sau o cameră web USB generică, puteți construi un sistem de securitate de captare a mișcării.

Rețineți că veți avea nevoie de un card microSD de mare capacitate (sau un dispozitiv de stocare USB) pentru stocarea imaginilor de pe dispozitiv.

Acest proiect Raspberry Pi combină software-ul de mișcare cu uvccapture, un instrument pentru captarea filmărilor de pe camera web. Software-ul ffmpeg este, de asemenea, utilizat pentru a gestiona rata de biți și intervalul de timp. Odată ce totul funcționează, vă puteți aștepta ca sistemul să înceapă înregistrarea ori de câte ori este detectată mișcare. De asemenea, pot fi configurate alerte prin e-mail.

3. Rama foto digitală

O ramă foto digitală alimentată de Raspberry Pi.

Ramele foto digitale de pus pe raft sunt atractive, chiar dacă sunt oarecum limitate în spațiu, spațiu de stocare și scop. Dacă ar putea face mai mult decât să afișeze fotografiile tale preferate de familie?

Puteți crea o ramă foto digitală care oferă mesaje inspiraționale alături de fotografii cu scene frumoase. Rezultatul va fi ceva foarte frumos și motivațional. Se folosește, în principal, un ecran tactil Raspberry Pi pentru acest proiect, dar orice ecran LCD compatibil ar trebui să fie potrivit.

Acesta este Raspberry Pi și câteva proiecte dintr-o mulțime de proiecte pe care le poți face folosindu-l. Cum ți se pare? Care este proiectul tău preferat?

P.s.: Dacă te încântă ideea de Raspberry Pi, taberele noastre de vară se vor concentra pe el de data aceasta. Trebuie doar să te înscrii și îți poți alege cele mai faine proiecte.